Inadequate gedachten over chronische pijn zijn mede het gevolg van het feit dat patiŽnten geen of een onduidelijke diagnose krijgen zoals: Ďmedisch onverklaarbare klachtení, Ďgeen lichamelijke afwijking te vindení of Ďtussen de orení. PatiŽnten willen over het algemeen een verklaring die past bij de beleving van hun klacht. Tegenwoordig is er een goede verklaring voor veel patiŽnten met chronische pijn: Ďsensitisatie van het zenuwstelselí. Het uitleggen van deze principes kan voor veel patiŽnten geruststellend zijn. Het verklaart niet alleen de pijn maar ook de relatie met psychologische onderhoudende factoren voor de pijn.

We hebben als auteurs al lange tijd gemerkt dat het geven van een goede educatie over pijnfysiologie voor patiŽnten met chronische pijn erg succesvol kan zijn. Belangrijk is dat pijneducatie vaak barriŤres voor een effectieve revalidatie van patiŽnten met subacute en chronische pijnklachten kan doen verdwijnen. We hebben ook gemerkt dat de uitleg nog lang niet bij alle hulpverleners bekend is; en daar doen we eigenlijk onze patiŽnten tekort mee.

Op deze cd-rom staat informatie die gebruikt kan worden bij de eigen patiŽntenzorg. Het eerste deel bestaat uit een aantal vragenlijsten. Deze lijsten meten een aantal veel voorkomende onderhoudende factoren van pijn zoals catastroferen en kinesiofobie. Daarnaast staat er nog ander informatiemateriaal op die aan patiŽnten meegegeven kan worden wat  ondersteunend kan zijn bij de pijneducatie.

Wij hopen zo bij te dragen aan een succesvollere behandeling van patiŽnten met chronische pijn.

 
Index